sobota 1. mája 2010

1. kapitola - Bukové listy, listy dubové


Vítam tu našich verných čitateľov - najvernejšiu slečnu K, slečny Natalicu a Tinu (ktoré akosi nemôžu komentovať :(, ale vraj nás tiež čítajú), slečnu Crazy či skôr už Daffodiku a potom ten zvyšok, čo sa tu pretŕča nenápadne a nedá o sebe radšej ani znať. :) Mám pre Vás novú lahodnú glosu, ktorú tento raz glosujem sama, pretože:
  • slečna Myzarey maturuje, preto je teraz dostatočne zaneprázdnená inými povinnosťami ako glosovaním (a držte jej pri tej mature palce ^.^!);
  • so slečnou Crazy toho máme rozglosovaného dosť, nechcem ju až tak týrať;
  • u slečny Natalice mám pocit, že je skôr glosátor-samotár, prosto sa mi zdá, že radšej glosuje sama (ale ak je to iba zdanie, nech ma z omylu vyvedie) :);
  • slečnu Capepeidy som sa pokúsila zlanáriť na glosovanie, ale nie je to jej štýl.
No ide najmä o to, že chcem niečo glosovať i sama, aby som mohla glosovať kedy len chcem, pri skupinovom glosovaní sa často stáva, že to jednému trvá... Čím sa vôbec nesťažujem na pomalosť svojich spoluglosátoriek, veď niekedy som práve ja tá pomalá ;)! Ide mi prosto o to byť raz odkázaná len na seba, aby som nemusela na nikoho čakať a nikto nemusel čakať na mňa, aby som mohla glosovať slobodnejšie (niežeby bolo skupinové glosovanie zväzujúce alebo čo, ja osobne radšej glosujem v dvojici, je to väčšia sranda, no je to i komplikovanejšie - aj keď iba o trošku ^.^).

Čiže aby sme už konečne prešli k veci - slečna Ayamee sama glosuje istú harry-potterovskú dvadsaťšesť kapitolovú záležitosť (ktorú autorka už dopísala, takže sa snáď raz doglosujem až ku koncu) a zväčša pri tom pozerá Disney Channel. A potom to tak aj vyzerá... Až mám chuť tiež sem nahodiť mature content varovanie... :)

Poviedka z Neuschwansteinu
(A/N: Určite poznáte logo filmového štúdia Walt Disney, teraz myslím to s rozprávkovým hradom na modrom pozadí, ktorými začínajú Disney filmy. Pôvodný názov tejto poviedky bol "Poviedky z Rokfortu". Vzhľadom na to, ako často v nich však spomínam tie úžasné tínedžerské Disney hviezdičky, odohráva sa to už skôr na Neuschwansteine než na Rokforte. :) Neuschwanstein je nemecký hrad, ktorý bol vzorom pre hrad Šípkovej Ruženky, ktorý majú v honkongskom Disneylande. V každom Disneylande majú dáky ten hrad, väčšinou je to hrad Snehulienky (a nie je to ani tak že "dáky ten", je to prosto ich symbol, hrad z ich loga v kadejakých variáciách). Neuschwanstein je prosto tiež hrad ako Rokfort a s poviedkou má spoločného i toho Disneyho...)


1. Kapitola
Bukové Listy, listy dubové a aké stromy ešte poznáme, deti?

Keď sa ráno Selene zobudila, od samého nadšenia zabudla na čiarku a otec na ňu zhora volal, či niekde náhodou nevidela tú jeho (tiež čiarku), aby sa prišla naraňajkovať a, že má pre ňu darček. Kúpil jej (stále je reč o otcovej čiarke) Pravidlá slovenského pravopisu, aby pochopila, kde vo vete má stáť.

"A aký konkrétne je ten pravopis? Slovenský? To je ktorý?" nemohla sa dočkať Selene.

(nový odsek) Nie, Selene, to nie je darček pre teba, to pre tie úbohé čiarky!“ vyviedol ju z omylu otec.

(nový odsek) Selene často dostávala darčeky, preto sa rýchlo obliekla a zbehla dolu po schodoch pozrieť sa, prečo teraz dar nedostane ona, ale dáka stupídna čiarka. Zbadala otca s mamou ako na ňu pyšne hľadia a v ruke držali niečo (čiarka) čo vyzeralo ako záručný list od kosačky.

"Čo to je???" spýtala sa Selene s nadmerným množstvom otáznikov v priamej reči.

"List z Rokfortu, Hagridovi sa pokazila kosačka, ale našťastie je ešte v záruke," odpovedala s nadšením mama. Selenina matka totiž vlastnila firmu na výrobu záhradných kosačiek pochybnej kvality.

"Čože (čiarka) konečne prišiel ujo Hagrid? A na kosačke? Prevezie ma?" vyhŕklo zo Selene a bola rovnako nadšená ako jej mama.

"Poobede choď za kamoškami," povedal jej otec absolútne ignorujúci čiarky, " (← Aha, lietajúce úvodzovky!) Určite aj im prišiel list."

"Ale oci... Ty si Nostradamus?"

"Ja viem, že tvoje kamošky sú mukelky, ale mám taký nostradamovský pocit, že zajtra pôjdu nakupovať s nami do Šikmookej uličky (čiarka) a Dumbledore si to (čiarka) dúfam (čiarka) myslí tiež. A ak nie, nech si ma ten páprda neželá!" Prerušil ju.

"Dobre, dobre (čiarka) okolo tretej za nimi zájdem (čiarka)" pristala.

(z estetických dôvodov skracujem počet hviezdičiek na tri a to vždy...)
* * *

"Cŕŕŕŕn, Cŕŕŕŕn," zazvonil u Pevensieovcov zvonček. A oba razy to bolo s veľkým „c“! Ich najstaršia a jediná dcéra (Lol! Alebo som tu jediná, komu fráza „najstaršia a jediná“ príde nehorázne smiešna? *grin*) sa rozbehla rýchlo otvoriť. Vedela, že je to jedna z jej kamošiek, v tomto meste totiž bývali samí veštci, aktuálne sa stretávame so Sybilou. Keď sa spriatelili (čiarka) dohodli sa, že keď budú zvoniť u niektorej veštice pri dverách (čiarka) zazvonia dva razy.

"Ahoj (čiarka)" pozdravila elfská princezná Arwen (čiarka) "(medzera – naučte autorku niekto písať priamu reč, prosím!)poď ďalej. Ako sa máš? Ako sa má Nostradamus? A Hagrid má už opravenú kosačku?"

"Výborne mu funguje a ozaj (čiarka) niečo tu pre teba mám (čiarka) mali ste to pred dverami, tak som si myslela, že si to vezmem, ale je to iba stupídny list, rovnaký mi prišiel dnes ráno, čiže tvoj nepotrebujem," nadhodila Selene a podala jej list napísaný krikľavo zeleným atramentom. Pýtate sa, prečo Selene videla, čo je vo vnútri tej obálky (listy bežne chodia v obálkach, ak si dobre spomínam)? Pretože ju už, samozrejme, otvorila! Na prednej strane bolo napísané:

Slečna Arwen Pevensieová
Izba v pravo na poschodí

Otvorila ho pred elfskou princeznou Arwen ešte raz a na 1. strane bolo napísané.

ŠKOLA ČAROV A KÚZIEL
ROKFORT

Vážená slečna Pewensieová (čiarka) s potešením Vám oznamujeme,
(prečo je tu nový odsek? O.o) že ste boli prijatá na Rokfortskú strednú školu čarodejnícku

Rovnošata:
tri pracovné habity obyčajné (čierne)
jeden špicatý klobúk hladký na bežné nosenie (čierny)
jeden pár ochranných rukavíc (z dračej kože alebo podobného materiálu)
jeden plášť zimný (čierny so strieborným zapínaním)
- Žiaci musia mať všetky veci označené menovkami (keďže v poslednej dobe prijímame i kadejakú mary-sue-ovskú a gary-stue-ovskú chátru, rozmohlo sa u nás kradnutie)

Ďalšie pomôcky
1 čarodejnícky prútik
1 kotlík (cínový, veľkosť 2)
sada sklenených alebo kryštálových fľaštičiek
1 ďalekohľad
mosadzné váhy
1 pretekárska metla (iba žiaci od druhého ročníka a vyššie, prvákom to do listov o prijatí píšeme len preto, aby žiarlili)
- Študenti si môžu priniesť sovu, (← smrť čiarke pred „alebo“!) ALEBO mačku, (← aj tejto!) ALEBO ropuchu alebo jednorožca alebo vlkolaka (skroteného) alebo morča

Každý žiak 1. ročníka musí mať nasledovné učebnice:
- Miranda Goshawková: Všeobecná príručka kúzel (stupeň 1)
- Bathilda Bagshotová: Dejiny mágie
- Adalbert Waffling: Teória čarovania
- Emeric Switch: Učebnica transfigurácie pre začiatočníkov
- Phyllida Sporeová: Tisíc zázračných bylín a húb
- Arsenius Jigger: Čarovné odvary a elixíry
- Newt Scamander: Nadprirodzené bytosti a ich výskyt
- Quentin Trimble: Temné sily: Príručka sebaobrany
- Zina Sykorská: Ako nezaspať pri glosovaní fanfiction, kde sú nám v rozsahu celej jednej strany vymenované všetky A) časti čarodejníckeho oblečenia; B) druhy čarodejníckych zvierat a C) tituly čarodejníckych učebníc

* * *

Silasa-melasa prežívala celkom obyčajníýýýýýýýýýýýýýýýý deň (čiarka) až kým ku nej neprišli kamošky Selene a elfská princezná Arwen.

"Ahoj," pozdravili ju naraz kamošky a to bez použitia interpunkčného znamienka.

"Čawte," odzdravila Silasa taktiež bez interpunkcie, "Čo tu vlastne robíte takto neskoro (lietajúca trojica otáznikov! →) ???"

"Ale (čiarka) prišli sme sa ťa opýtať (čiarka) či ti už prišiel list?? Lebo nám už hej." Chytila sa slova elfská princezná Arwen.

"Čo (čiarka) aký list (čiarka) o čom to hovoríte? Kto v dnešnej dobe používa písomnú korešpondenciu? Kde sme nechali maily a esemesky?" tvárila sa prekvapene. Melasa bola totiž – ako to taktne povedať? – zaostalejšia. Preto si so Selenou tak rozumeli. Elfská princezná Arwen z nich mala najviac rozumu, a to ho tiež nemala práve na rozdávanie...

"Jaj (čiarka) sorry (čiarka) zabudla som, že si z muklovskej rodiny tak ako elfská princezná Arwen, ale tatko mi povedal, že vy dve idete určite na Rokfort so mnou a vidíš (čiarka) elfskej princeznej Arwen už prišiel list. A aj tebe musí!" Rýchlo vysvetľovala Selene. „Musí, musí, tatko to povedal a on je Nostradamus, vieš?“

Silasa ju ani veľmi nepočúvala (čiarka) skôr ju zaujalo (čiarka) čo to je tam na obzore. Vyzeralo to ako... Slnko? Čo, do pekla, robilo na oblohe slnko?! Elfská princezná Arwen si všimla (čiarka) kam to pozerá.

"Aha (čiarka) prilieta sova!" zvolala (čiarka) "Tak predsa len mala Sel pravdu. Je vidno, že je dcérou svojho otca!"

Keď sova priletela a Silasa si od nej prevzala list (čiarka) rýchlo si ho preletela pohľadom a potom aj so sovou odletela nevedno kam. Keď dočítala (čiarka) myslela si, že si z nej zase robia srandu (čiarka) ale oni sa tvárili úplne vážne (čiarka) ba priam nadšene vážne. V tom si všimla, že tam tá sova stále čaká. "Čo tu robí ešte tá sova? Koľko je hodín? Nie je Joe Jonas zlatý?" pomyslela si Silasa zsssssssss výrazom, že nič nechápe a ani nechápala. Ako môže byť, do pekla, Joe Jonas zrazu taký zklatý?! *ani slečna Ayamee úprimne nechápe* Chcela (čiarka) aby jej kamošky všetko vysvetlili.

"Čaká na to (čiarka) aby si poslala po nej list zssssssssss odpoveďou, že či berieš ich trápnu ponuku alebo počkáš na list z Beauxbatonskej akadémie mágie či Durmstrangského inštitútu, ale tie ti najpravdepodobnejšie ani neprídu," odpovedala elfská princezná Arwen (čiarka) keď si všimla ako sa Silasa tvári. A možno odpovedala preto, lebo vedela čítať myšlienky! A tú otázku v Melasinej hlave počula, nie videla na jej nechápavej tvári! Ale čítanie myšlienok na nás predsa nemôže vybaliť hneď! Akého zvratu by sme sa potom dočkali v tejto akože poviedke? Ale v tom Selene vybuchla ako sopka a okolie pokryli kúsky jej kože, mäsa a vnútorností. Stopy po mozgovom tkanive však akosi chýbali... Ayamee Už naďalej nemohla udržať smiech, kúsky mary sue nechutne poletujúce po okolí ju neskonale rozveselili. Elfská princezná Arwen a Silasa by si na to už zvykli (čiarka) lebo sa už poznali dlho (čiarka) no nie tak dlho, aby vydržali pohľad na svoju kamošku takto... rozptýlenú.

"Na čom sa zase smeješ? Koľko je druhá odmocnina z dvestoosemdesiatpäť? Šestnásť celých osemdesiatosem?" spýtali sa naraz elfská princezná Arwen aj Silasa.

"No vieš (čiarka) ja nemôžem, lebo Sila mala taký istý výraz, (← presuňte, prosím, túto úbohú čiarku na príhodnejšie miesto!) ako ty (čiarka) keď som prišla k tebe s tvojím listom, prosto sila!" vykoktala s problémami Selene.

"No len sa tým smiechom nezadrhni," kyslo sa zatvárila elfská princezná Arwen (čiarka) "kto by nám potom vysvetlil (čiarka) ako sa máme dostať na (a teraz lietajúce tri bodky! →) ..."

"...Rokfort(čiarka)" doplnila ju Silasa.

"Presne (čiarka) na Rokfort."

"No tak dobre(čiarka)" prestala sa smiať Selene a začala im všetko vysvetľovať. Najprv im povedala o Šikmookej uličke (čiarka) kde pôjdu zajtra nakupovať (čiarka) a pokračovala ministerstvom mágie s malým „m“ a na (← spolu →) koniec prišiel na rad Rokfort (najmä, že sa pýtali iba na ten!). Hovorila im o štyroch fakultách - Bystrohlav, Byfľomor (Pamätáte, ako sa v liste o prijatí spomínalo, že na Rokfort sa v poslednej dobe dostal kadekto? Preto museli zmeniť meno tejto fakulty z Bifľomoru na „Byfľomor“, lebo teraz na škole nebol nikto, kto by sa seriózne učil a preto aj vedel, že sa to píše s jotou. A keďže to všetci otupení bi/yflomorčania písali s ypsilonom, radšej to zaviedli ako oficiálny tvar, nech nik nevidí ten úpadok...), Chrabromil a Slizolin. O hre Metlobale, ktorý si, na rozdiel od Ministerstva mágie, vyslúžil i veľké „m“, pokúšala sa im vysvetliť jej pravidlá, ale elfská princezná Arwen ju (čiarka) na rozdiel od Silasi (Jota?! Veď je to žena, preboha! Či...?), veľmi nepochopila. Vysvetľovanie ukončila tým, že je už neskoro, nech ju konečne neotravujú, vtierky, a radšej si to vygúglia. Dobrú noc!


autorka pôvodného veľdiela: Silno zelená Dada
glosátorky:
Ayamee
článok pripravila: Ayamee



2 komentáre:

  1. Bože môj, blog by mal začať kontrolovať články, ktoré sem ľudia pridávajú, aby sme predišli tomu, že náhodou natrafíme na takúto "duchaplnú" poviedku...

    Aya, prečítala som to, ale bez tvojej glosy by som skončila pri prvej vete. (to bola pochvala tvojej glosy ^^)

    A mrzí ma, že kvôli nám pomalším nemôžeš glosovať kedy sa ti zachce, ale ja som taká aktívna behom prázdnin... A keď je škola, nestíham vôbec nič! ...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ako som už povedala, niekedy som práve ja tou pomalšou, čiže v tom to vôbec nie je, ja sa na vás (nevykám ti, myslím všetky svoje príležitostné spoluglosátorky) nesťažujem! Len prosto... glosovanie osamote má tú výhodu, že si človek glosuje kedy len chce a ak sa mu nechce, prosto neglosuje, nemá záväzok voči spoluglosátorovi, je sám sebe pánom :D. Glosovanie vo dvojici je nepodstatne väčšia švanda, ale jednu glosu môžem mať rozglosovanú i sama, no nie :D?

    OdpovedaťOdstrániť

Čo si nám želáš oznámiť?