streda 19. mája 2010

5. kapitola - Slamený klobúk


5.kapitola
Slamený Klobúk ozdobený sušenými kvetmi

Keď vystúpili, chceli ísť za Benom a Alanom do kočov, ale v tom sa za nimi bez nadbytočného odseku ozvalo: "Prváci ku mne!" obzreli sa a uvideli toho najväčšieho chlapa, akého kedy videli. (Videli, videli, videli, pojem „synonymá“ nám nič nevraví?) Mal zo 2,5 metra. Znovu na nich bez nadbytočného odseku zakričal: "Prváci ku mne." Po tomto druhom zvolaní sa baby spamätali a pridali sa k ostatným prvákom. Všetci sa rozprávali, ako ich asi zaradia do fakúlt (Akože ako? A vlastne čo ja viem, možno aj dáko inovatívne! Napríklad vypočítavankou? Eniky beniky kliky bé, Chrabromil, Slizolin, jé, jé, jé...). Až do (← spolu →) vtedy, dokiaľ si nevšimli, že zastali pri jazere.

"Nastupovať do lodiek po štyroch, až bych mohol poprosiť," (Snaha o napodobnenie Hagridovho slovníka? Ale, žiaľbohu, nepodarilo sa... A možno majú v Neuschwansteine iného obrieho hájnika!) ozval sa za pred nimi (Tak za nimi alebo pred nimi? A možno niekde medzi...) stojaci muž. Keď nastúpili, chvíľku sa plavila (Akože iba jedna z nich? A zvyšok nášho trojlístka sme nechali na brehu? A vraj po štyroch, pch! To bola isto elfská princezná Arwen, čo potrebovala vlastnú loď – veď viete, princezné!) a potom to zbadali. Bola to nádhera. Obrovský hrad s mnohými vežami a vežičkami, týčiaci sa na skale vysoko nad jazerom. A v jednom jeho okne to niekto robil! Krásne to videli, bol to totiž veľký oblok, v tej miestnosti sa svietilo a dotyční si užívali priamo na podobločnici!

(nový odsek) Arwen sa ako jediná Neplavila (sa však) k tomu hradu, ale pod hrad. Ostatní ju ale tiež nasledovali, aby boli primerane IN a Vplavili sa do jaskyne pod hradom za ňou. Hagrid, tak sa volal ten obrovský chlap (Díky, že to spomínaš, my sme doteraz boli na pochybách, či to nie je dáky nový obor, ktorý spravuje Neuschwanstein...), zastal pri brehu a pomáhal vystúpiť niektorým študentom. Ale iba niektorým, primárne tým, ktorí mu boli istým spôsobom sympatickí alebo mu za to zaplatili.

Potom, keď všetci vystúpili, zaviedol ich do nejakej haly, kde si ich prevzala prísna pani. Predstavila sa im ako profesorka McGonagalová. Tá im porozprávala, že ich rozdelia do štyroch fakúlt, ktoré sa volali, (← bez tejto čiarky) Bystrohlav, Bifľomor, Chrabromil a Slizolin. Zrazu otvorila dvere a vošla do miestnosti s (← spolu →) kade sa ozývala vrava.

"Poďte za mnou," prehlásila, keď zbadala, že prváci ostali iba bezradne stáť. Väčšina z nich totižto dvere videla po prvýkrát v živote a nevedela, čo s nimi robiť!

Arwen a Lily vošli do miestnosti ako posledné, pretože ako posledné pochopili, že dvere slúžia na vchádzanie do miestnosti, a pristúpili k ostatným, ktorýííííííííííííííííí sa zoradili okolo stoličky, na ktorej bol položený starý klobúk. (A dávam si pauzu, lebo Bill práve vykladá o superhrdinoch... To glosovanie nemá taký cveng, keď pri tom pozerám Kill Bill 2 a nie Disney Channel...) Elfská princezná Arwen, Sila a Lily nevedeli, čo s ním (S kým, preboha?! S Billom?!) treba robiť, ale ako sa chceli opýtať Sel, klobúk začal recitovať "krátku" báseň.

Keď dorecitoval (Už dorecitoval? Akosi som to nepostrehla! Musela to byť fakt že krátka báseň! Ale bez úvodzoviek!), pani profesorka im vysvetlila, že ako (← spolu →) náhle prečíta ich meno, pristúpia ku stoličke a nasadia si klobúk na hlavu. (Pretože čo iné by sa s takým klobúkom dalo robiť, však elfská princezná Arwen, Sila a Lily?) Ten povie, do akej fakulty pôjdu.

Prvé išlo dievča s blond vlasmi, ktoré sa volalo ANGUOVÁ, JULIANA (Džuliana Andžuová ← Lol, tak toto je podarené, pchať výslovnosť rovno do textu poviedky!). Klobúk ju zaradil do Bifľomoru. BLACK, SIRIUS (čítaj: Blék Sírius) putoval do Chrabromilu, BLACKOVÁ, BELATRIX (čítaj: Blékova Belasý Trysk) do Slizolinu Po nej išla Lily (čítaj: Ľiľi), tú klobúk zaradil do Chrabromilu. Sterling Knight (čítaj: Ten, čo ho miluje slečna Ayamee (čítaj: Ajame) šiel smer Disneymor. Potom mená Malfoy (čítaj: Malý Fuj) (Slizolin), McGayverová (Bystrohlav) - (MegGajverová) (Eh? Už sa v tých zátvorkách strácam, že čo je výslovnosť a čo meno a... Prečo nám autorka vlastne nepíše i výslovnosť slov ako „Slizolin“, ha? By ma zaujímalo, ako sa to číta... Žeby „Slížolín“ alebo tak dajako?), Montgomerriová (taktiež Bystrohlav) - (Mongmeriová),(medzera)Petigrew a Potter (čítaj: Peťi, už nepi tú krév! a Poťer)(medzera)( Chrabromil), dvojičky Pievové (čítaj: Pivové) (Bifľomor).

"Elfská princezná ARWEN PEWENSIEOVÁ (elfská princezná Arveň Pevensiová) (A niekto tu, čo sa mien týka, vykradol už aj Narniu...)," zvolala profesorka. Arwen prišla ku stoličke celá roztrasená. Si nasadila na hlavu klobúk, si ktorý si sa si jej zošuchol až na nos si. Si. Nie si!

(nový odsek) "Hmmm, zaujímavé, nie si dosť múdra, (ale) aj do klubovne Bystrohlavu by si mala problém sa dostať – je to stále rovno, rovno, rovno a pri veľkej šípke doľava s nápisom „Bystrohlav“ zabočíš doľava. Tak teda CHRABROMIL, ten má klubovňu hneď za rohom, tam hádam trafíš." Ako elfská princezná Arwen zosadla zo stoličky, utekala za Lily a Benom.

Hneď po Arwen išla Selene. Sel pribehla ku stoličke a nasadila si klobúk. "Á, Sullivanová (Salivenová) (Nepoznáme dáku „agentku Sullivanovú“? To meno mi prosto čosi vraví...)," pošepkal klobúk Sel do ucha až ju myklo.

"Dúfam, že nebudeš taká ako tvoj bratranec, keď ťa dám za ním. Aj tak ťa tam dám, nevidím inú možnosť, CHRABROMIL," Seli celá šťastná utekala za Lily, ktorá vrieskala ako zmyslov zbavená – myslela si totiž, že sa jej konečne podarí tej tupky Selene zbaviť -, a elfská princezná Arwen s Benom jej pri tom úspešne pomáhali – aj oni dúfali, že sa Seleny raz a navždy zbavia. Dokonca kvôli tomu podplatili triediaci klobúk – sľúbili mu ošetrovaciu kúru v klobučníctve, ak Selenu zatriedi do tej jaskyne pod hradom.

" Super, aj ty si v Chrabromile, už iba aby sem prišla aj Sila. To by bola sila!“ poznamenala ironicky elfská princezná Arwen.

(nový odsek) Ako sa zatiaľ rozprávali, klobúk zaradil ešte pár študentov. SANDERS,DREW- (Senders, Drů) išiel do Slizolinu. Tak isto aj SNAPE, SEVERUS (čítaj: Servus, snejk!) (chlapec s extrémne mastnými vlasmi.) (← Wtf je tamto za od veci zátvorku?!). SMITHOVÁ (čítaj: Smíšová) ( Bystrohlav).

"SILASA RIDDELOVÁ (Silasa Riďelová)," zavolala profesorka McGonagalová (To aby ste sa nepomýlili a nemysleli si, že ju volal triediaci klobúk, ktorý zmenil štýl a zrazu sa stal šiltovkou lebo iným ženským rodom...) poslednú prváčku. Sila si nasadila klobúk – čo bola teda ohromná sila! - a ten sa ozval:

"Hneď viem kde ťa dám. Pôjdeš tam, kde celá tvoja rodina (Eh?! Veď Sila je z muklovskej rodiny, tak jak že tam, kde celá jej rodina?! A počkať, „Riddelová“? Nechcela autorka povedať skôr „Riddleová“? Nie od „Riddel“, ale od „Riddle“? Ó, môj bože!). SLIZOLIN (A teraz už nie nevinné „eh?!“, ale rovno „WTF?!“ a to caps lockom! Veď ona je humusáčka, tak ako to, že SLIZOLIN?!)." Sila zišla smutne zo stoličky a zakývala svojím kamoškám.

"Ako je možné, že sa do Slizolinu dostala humusáčka? Zasa niekto opil triediaci klobúk? Kto to bol? Priznajte sa!" šepkali si Slizolinčania, keď si k ním prisadla. Jediný, kto sa s ňou dal do reči, bol chalan s tmavo čiernymi vlasmi menom Chalan Tmavočiernovlasý.

"Ahoj, ja som Chalan Tmavočiernovlasý, ale kamoši ma volajú Mountain D(r)ew, pretože mám rád Sprite, a ty? Žeby Katka? Betka?" spýtal sa a podal jej ruku.

"Čav, ja som Silasa, ale kamoši ma volajú Sila, pretože všetko, čo urobím, je vždy sila," predstavila sa Silasa. Chcela sa D(r)ewa ešte na niečo spýtať, ale v tom ju prerušil riaditeľ.

" Prosím o ticho," začal svoju reč, "predtým, ako sa prejeme od tých dobrých jedál, by som chcel povedať ešte pár slov. Najskôr by som sa predstavil, som Albus Dumbledore, (nový) riaditeľ múzea v Neuschwansteine a tým pádom i nový riaditeľ Rokfortu (Ale počkať, on sa stal Alby riaditeľom práve v ten rok, čo do školy začali chodiť Záškodníci?!). Ako už mnohý určite viete či skôr neviete, ale stavím sa, že vás to extrémne zaujíma,  bývalíýýýýýýýýýýýýýýýýý riaditeľ neuschwansteinského múzea odišiel do dôchodku a ja, ako jeho dlhoročný asistent, pravá i ľavá ruka, som bol, samozrejme, najprirodzenejšou voľbou jeho nástupcu. V tom, že som sa vyspal so všetkými členmi – a to vrátane mužov a tej jednej mužatky, skromne podotýkam -, komisie pre voľbu nového riaditeľa múzea to prosto nebolo... A ešte pár pripomienok. Viem, že pre vás, starších, je to už otravné, ale musím pripomenúť, že vstup do Zakázaného lesa je ako inak zakázaný. „Zakázaný les“ totiž logicky značí zakázané! Veci, ktoré nesmiete používať v budove školy, sú napísané na dverách kabinetu nášho školníka Argusa Filcha. Už iba dve slová: Dobrú chuť." Keď dohovoril, hostina sa začala a táto opäť typicky napínavá a akčná kapitola sa KONEČNE skončila.


autorka pôvodného veľdiela: Silno zelená Dada
glosátorky:
Ayamee
článok pripravila: Ayamee





5 komentárov:

  1. téda žeby sa Alby vyspal s celou komisiou?tvoje glosovanie je úžastné :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. A to nebol náš Alby. V týchto poviedkach vždy vystupujú len dáke zmutované klony pôvodných postáv :D.

    Za pochvalu ďakovala :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aya, ty jeden Belasý Trysk ^^

    Poviedka hrozná, glosa vtipná a čo sa týka toho-rebela-čo-ho-nechceme-menovať, posielala si mi glosu? Zdalo sa mi že hej, ale nikde som ju nenašla, tak si nie som istá... Jasné, že som v tom s tebou (keď už sme sa na to dali), hádam sa cez jeho silácke reči nejak prehryziem ^^

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tiež pravda :) zmutovaný Alby ktorý sa vyspal s celou komisiou...ešte by ho mali pristihnúť pri fajčení trávy...a moja mama sa inak čuduje že čo sa tolko smejem pri pc....odhalenie:môžu za to tvoje poviedky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Moje glosy, Katyra, moje glosy :D

    A Daffodilke toho nášho rebela-čo-ho-nechceme-menovať pošlem, aj keď aj mne sa zdá, že som ho už aj posielala... Ale nevadí, pošlem opäť ;-)

    OdpovedaťOdstrániť

Čo si nám želáš oznámiť?