utorok 23. marca 2010

2. kapitola: Všelijaké záhadné postavy, alibaba a strašliví smrťožrúti? Predsa Halloween!


2. kapitola: Všelijaké Záhadné postavy, alibaba a strašliví smrťozrúti? Predsa Halloween!

Harry kráčal pomalým krokom, po zrážke s tou sovou sa mu už letieť nechcelo, a premýšľal. Nemal tušenie, kto je tá záhadná žena, čo ho zachránila a ošetrila. Avšak pripadala mu povedomá, ako by ju poznal a zároveň nepoznal - možno ju videl v telke v seriáli Charmed alebo tak dajak. Ale jedno vedel iste, bol jej vďačný za záchranu svojho života, respektíve palca. Respektíve jej až taký vďačný nebol, veď vy viete, ako to s tým palcom pôvodne vlastne myslel...

Ani si to neuvedomil, ale nachádzal sa už na Privátnej ceste číslo 4, teda pri dome svojej tety a strýka. Ani si to neuvedomil a už Otvoril dvere a vstúpil do nenávideného domu. Pomalým krokom kráčal do kuchyne, dnes večer totižto plánoval len kráčať a kráčať len pomalým krokom, kde sa posadil na stoličku. Nikto tam s ním nebol. Ani jeden člen jeho "rodiny" si ho zatiaľ nevšimol. Strýko Vernon práve čítal noviny na záchode, Dudley pozeral svoj obľúbený program v obývačke a teta Petúnia zo záhrady ako vždy sledovala, či sa niečo nedeje u susedov, ktorí ale, pre ňu nanešťastie, už dávno sedeli v miestnej psychiatrickej liečebni. A tak chudášik Petúnia prišla o svoj najmilší koníček a to práve kvôli Harrymu, za čo mu potom udelila šialený trest. Ale o tejto záživnej téme bude až ďalšia kapitola.

Dudleyho program akoby z ničoho nič zmizol, vrátane celej telky, a miesto boxerov sa na obrazovke onej zmiznutej televízie objavil neznámy pán v obleku.

,,Ospravedlňujeme sa, že prerušujeme vysielanie, ale máme tu pár vecí, o ktorých by ste mali vedieť," prehovoril. (Z telky, samozrejme - to pre tých, ktorý nechápu zmyslu tejto poviedky - je to celé ako z telky! - totálne akčné, plné farebných špeciálnych efektov a srdcervúcej drámy).

,,Pred pár hodinami sa pri jednej so základných škôl objavili záhadné postavy. Boli zahalené v čiernych plášťoch, na hlavách mali kapucne, takže ich nebolo možné identifikovať," začala sa reportáž o Halloweene.

Harry akoby zmeravel, Halloween nemal rád. Po chvíli si reálne uvedomil, čo skutočne počul a otočil sa k zmiznutej televízii. Naštvaný Dudley, strýko Vernon a teta Petúnia sa na ňu pozerali tiež a pozorne počúvali, aby im nič neuniklo, oni Halloween milovali.

,,Je možné, že to boli aj nejaký mimozemšťania," predniesol reportér profesionálne s ypsilonom v pluráli životného mužského rodu, až Harry zmeravel a uvedomil si, že nechápe, ako mohol taký "profesionál" dostať prácu v televízii, "ale osoby z inej planéty to určite neboli, totiž, tie osoby vytiahli z plášťov čudné sladké drievka," a Harry v tom okamihu založil fanklub sladkého direvka, keďže jeho označenie za "čudné" pokladal za klinec do rakvy v jeho diskriminácii! V diskriminácii toho drievka, nie Harryho. No keďže ho Harry skutočne rád cmúľal, vzal to aj osobne! "povedali nejaké pre nás neznáme slová, z tých sladkých drievok vyšľahol akýsi záblesk a škola začala horieť," vysvetľoval vysoko odborne, až Harry zmeravel a uvedomil si, že istotne ide len o nedávno hlásený deň otvorených dverí v onej televízii a niekto povolil i tým totálne vypatlaným indivíduám, ktoré ledva zosmolia súvislú vetu i bez prítomnosti reflektorov a kamier, vyskúšať si moderovanie televíznych novín, "niektorí žiaci vyskakovali aj s oknami z okien, aby si zachránili život. Privolaní hasiči sa snažili oheň uhasiť, ale on uhasiť nešiel a škola horela ďalej. Najviac nás zarazilo, že oheň sa akoby dotýkal supermarketu, ktorý bol vedľa školy a na naše prekvapenie nezačal horieť." A Harry profesionalitu daného moderátora už nadobro prestal komentovať. "Tie postavy sa začali smiať nášmu, bol som tam totiž tiež, aha, mám obhorené obočie, úsiliu. Ich smiech bol ľadový, takže mi ho rýchlo uhasili, našťastie. Potom tie sladké drievka sklonili a škola z ničoho nič horieť prestala. Potom jedna postava zamrmlala niečo ako ,,Poďme," ale určite to bolo niečo iné, lebo mimozemšťania by nerozprávali určite našou rečou, určite." (Inak, Harry, možno by si nemal byť na autorku až taký kritický, možno sa len snaží o rozprávača-pábitela, pri čom len nepostrehla, že ide o typ rozprávača, nie moderátora...) "A posledná vec, čo sa určite stala, bolo, že tie sladké drievka sa postavili a zrazu zmizli. Všetky naraz. Jediné, čo bolo počuť, bolo PUK, ale to nie ja som upustil plyny," a Harry sa potešil prvému odbornému výrazu, hoc ním moderátor označil i niečo tak neodborné, ako je prosté, s prepáčením, uprdnutie si, "a oni boli preč. Niektorí naši vedci sú presvedčení, že sú to mimozemské bytosti, iní si dokonca trúfajú, že sú to čarodejníci, ale ak tí vôbec existovali, tak už určite vymreli, a keďže už určite vymreli, potom sa tých postáv so sladkými drievkami logicky nemusíme báť, keďže už určite vymreli, určite. To je všetko, čo som vám chcel oznámiť, a majte sa na pozore! Tieto bytosti sa môže objaviť aj vo vašich domov, tak sa majte na pozore!!! A to môžu byť šecko, dík!" dohovoril a vrátil sa do krčmy, odkiaľ ho vytiahli, keďže pôvodný moderátor zahynul, keď na neho padlo sladké drievko a v televízii sa znova objavili boxéri.

Teta Petúnia, strýko Vernon a Dudley sa okamžite otočili na zarazeného Harryho. Harry nedokázal vysloviť ani hlasku - čo je súpisné pomenovanie pre "hlásku" a "hlášku", ktoré vzniklo jednoduchým odignorovaním diakritiky -, všetko nasvedčovalo tomu, že tie záhadné postavy mali Halloween, kde boli za smrťožrút(i)ov a do tejto roly sa vžili tak vážne, až sa symbolicky rozhodli podpáliť školu a vystrašiť spolužiakov, aby to boli oni, kto získa najviac sladkostí! Účelné vyraďovanie konkurencie. V tom si bol istý. Určite!

,,T-t-t-o-o...(medzera)určite to má niečo spoločné s tebou a s tým vašim svetom!" rozkríkol sa na Harryho strýko Vernon.

,,Možno," trúfol si Harry protirečiť strýkovi tým, že s ním prekvapivo vlastne súhlasil. Ako si ale všimol, múdre to nebolo, strýková tvár nabrala červený otieň, čo je zasa súpisné pomenovanie pre "odtieň" a "opuch". A prečo sa to súpisne povie práve "otieň", to vám tento raz nedokážem vysvetliť, ono je to prosto tak!

,.Ako...(medzera)ako si dovoľuješ na mňa takto hovoriť?!" skríkol strýko Vernon.

"Mali by ste sa báť, že smrťožrúti už napádajú aj muklov," povedal Harry.

,,Tati, on ťa urazil, to slovo mukel je určite nejaká hrozná nadávka," prehovoril Dudley.

,,Pre tvoju informáciu Dudley, mukel je človek, ktorý nevie čarovať," vysvetlil Harry.

,,To ti tak budem veriť," povedal nazlostená strýko, práve sa totižto vrátil z travesty show a nestihol sa ešte prezliecť, čiže bol tak trochu ešte bola.

,,Tak si spomeň, ako mi tu pred vami Hagrid vysvetľoval význam tohto slova," povedal Harry.

,,Ja žiadneho Hagrida nepoznám a tak nebudem veriť neexistujúcim slovám neexistujúceho niekoho s (a mňa už trafí šľak z toho autorkinho ignorovania rozdielu medzi predložkami "S" a "Z"!) vášho sveta. To určite...(medzera)Poď Petúnia, ty tiež Dudley, mali by sme ti kúpiť tie nové boxerské rukavice, čo si chcel," povedal strýko a spolu s Petúniou a Dudleym vyšli z domu skôr, ako stihol Harry zareagovať.

Harry začul zvuk motora. Zvuk prestal, opäť to bola len halucinácia. Boli preč, všetky tie halucinácie boli konečne preč, vrátane tej naj-strašidelnejšej v podobe samotných Dursleyovcov.

Ale aspoň mal od nich na chvíľu pokoj. Vlastne... Koľká to škoda! Bude si musieť kúpiť novú zásobu opiátov! A o tom bude ďalšia kapitola - Harryho výlet za jeho dílerom...


pôvodná autorka: Jaskyňa
glosátorka: Ayamee
 
článok pripravila: Ayamee



3 komentáre:

  1. STARÉ KOMENTÁRE:

    1 Crazy | 19. června 2009 v 17:39
    Kks, toto snáď už ani nie je možné!!! Radšej sa k tomu nevyjadrujem, lebo niektoré tie vety... to s/z...to všetko... zabíja ma to..fakt vážne... Keby to nie je oglosované, asi sa radšej obesím ako to čítať ďalej, no fakt..

    Ok, ale čo sa týka tvojho glosu, ten bol dobrý a celkom vtipný, ale môj dojem kazí ani nie tak tá poviedka, ale skôr tie výrazy, prirovnania a vety, ktorými sa autorka podľa mňa snaží napodobniť Rowlingovú, ale v skutočnosti vyznievajú len nesktočne hlúpo..

    2 Ayamee | E-mail | Web | 19. června 2009 v 20:25
    Myslíš, že sú tam výrazy, ktorými sa autorka snaží imitovať Rowlingovú? Ja som Pottera čítala neskonale dávno, nepamätám si na štýl Rowlingovej. No jej presný štýl. Ale ten rozhovor, ako Harry vravel Dudleymu, čo je to mukel, to sa mi zdalo priam ako opísané z knihy...

    Že "dobrý a celkom vtipný" [smile]? No, až tak presvedčivo to neznie [smile]. Glosovanie mi ešte nik neohodnotil, bodla by i konkrétna kritika ku tomu, kde to už preháňam, kde som nezmyselná a vlastne celkovo [smile]... Bo ja mám zo svojho glosu mierne chaotický pocit. Akože, pocit chaosu bol zámerný, ale aj ak [smile]...

    To s/z zabíja i mňa a to doslovne! Nenávidím, keď si ľudia po sebe nečítajú a majú tam potom stupídne chyby z nepozornosti. Veď keď už niečo pchám na net, nech to aj dajako vyzerá, nie? Aj mne sa niekedy pošťastí chybka z nepozornosti, preklep, ale za toto by som sa už hanbila! Veď miestami to ani nemá logiku... A neverila by so, koľko priaznivcov pri tom tá poviedka a všetky poviedky onej slečny, má... Niekedy tých ľudí nechápem... Keby hľadali, na nete nájdu priam skvosty podobného charakteru, ibaže s hlavou a pätou a bez tých stupídnych chýb! Tak neviem, či sú len takí leniví alebo majú takí otrasní vkus... Ale každému šmakuje niečo iné, veď dobre... Ale niekedy fakt nechápem, ako sa im to môže páčiť... [smile]

    OdpovedaťOdstrániť
  2. STARÉ KOMENTÁRE (pokračovanie):

    3 Crazy | 20. června 2009 v 13:49
    Vieš, nejde o to, že by bol ten glos zlý [smile] Ide o to, že ako som už dávnejšie povedala, mňa tak ľahko človek nerozosmeje ^^ Proste ja neviem...odmalička som mala rada vtipy a podobne (preto väčšinu poznám naspämať a ani tie ma už nerozosmejú ^^) a tak trochu som zdedila otcov "zmysel pre humor"... Proste mne prídu väčšinou smiešne len také situácie, ak človek vie kedy a čo má povedať, aby rozosmial. Aj komédie v telke- rada pozerám komédie, lebo to nie sú také vážne filmy a dá sa pri nich odreagovať, ale nerozosmejú ma. Jedine tak paródie a aj tie sú dakedy dosť trápne [smile]
    Čiže tak dajako to je. Proste keď poviem, že bol celkom vtipný, tak to znamená, že miestami som sa na tom zasmiala a pri mne je to už čo povedať [smile] Preto to neber tak vážne - teda, je jasné, že ten glos nie je dokonalý, ale je dobrý a na to, že ešte len začínaš je super ^^ A okrem toho veľmi dobre vieš, že ja som zatiaľ spravila len také dva glosy, takže môj názor neber až tak vážne ^^
    Možno jediné, čo ti vytknúť je to, že ty zvykneš písať dosť vážne. A hoci to pri tvojich dielach nevadí, ja osobne si myslím, že keď už glos, tak by to mala byť taká oddychovka na zasmiatie, takže by si ho mohla robiť taký voľnejší- vieš ako to myslím? ^^ Ber to tak, že je to len glos, tak kašľať na to [smile]

    S tými výrazmi, áno, mala som na mysli AJ to s tými muklami, ale tiež aj tie sladké drievka a ako sa snažila opísať smrtožrútov a tak, ale absolútne sa jej to nepodarilo. Snaží sa písať tak...ja neviem...profesionálnejšie? Dospelejšie? Niečo v tom zmysle, lenže myslím, že autorka má tak okolo 12-13 alebo tak...a tie jej čitateľky určite nie sú o nič staršie. Moje diela v TEJ dobe tiež nestáli za veľa (hoci netvrdím, že teraz sú dobré, ale myslím, že čím je človek starší a má viac skúseností s písaním, tak sa určite aspoň O TROCHU zlepší, nie?[smile] ). A nevravím, že ju ÚPLNE napodobňuje, ale že mi to pripadá, akoby sa snažila, aby to vyzeralo ako jej knihy alebo čo...

    Jasné, hoci je pravda, že možno je mladšia, možno nie je dobrá v gramatike a podobne (veď poznám ľudí, ktorí sú dokonca odo mňa starší, ale robia také chyby, že ma z toho ide poraziť, keď to čítam ^^ Aj na ICQ...dokonca bez diakritiky...vtedy najviac letí s/z a i/y [smile] ), ale vie ma to proste neskutočne naštvať...hlavne hentaké chyby.

    Aj keď, ja sa veľmi neozývam...teda, môj najväčší problém je, že píšem občas dosť nespisovne, lebo všade mimo blogu- na nete, vonku, v škole a pod.- hovorím nespisovne ^^ Nitrianskym dialektom, aby som bola presná ^^

    4 Crazy | 20. června 2009 v 13:53
    BOŽE!!! ^^ Keď som zbadala celkovú dĺžku toho komentára, skoro ma kleplo! [smile] Dopredu prepáč, prepáč, pochopím, ak sa ti to nebude chcieť čítať [smile]

    OdpovedaťOdstrániť
  3. STARÉ KOMENTÁRE (ešte jedno pokračovanie):

    5 Ayamee | E-mail | Web | 20. června 2009 v 19:15
    Čo kecáš, ja čítam aj dlhé komenty, tak sa neospravedlňuj [smile].

    Takže ty máš špeciálny zmysel pre humor? Veď i ja mám, nikto sa nikdy nesmeje na tom, čo smiešne príde mne, čiže... Čiže preto som sa tak podrobne pýtala na tvoj názor na moje glosy [smile].

    A tebe to príde privážne? Hehe, to je zvláštne [smile].

    A jasné, jasné, veď ja netvrdím, že aj ja nepíšem s chybami. No mňa to prosto irituje, ak niekto totálne fláka gramatiku v poviedkach. Poviedka nie je nezáväzný rozhovor cez chat, kde môžem i kadejakým žargónom a argotom (teraz neviem, či je to fakt argot, ale nepodčiarklo mi to ako chybu, tak to niečo znamená, len kto vie či to, čo myslím, že znamená [smile]) brblať, poviedka je pre mňa vážnejšia! Smrteľne vážna! Prosto by mala dáko vyzerať, no...

    A inak, veď i ja som kedysi nepísala nijako omnoho lepšie, preto sa mi to glosovanie miestami zdá aj neetické. Veď i ja som tak kedysi písala, pretože to máš pravdu - človek sa zlepšuje časom, skúsenosťami, tréningom...

    No a k tomu, ako autorka "napodobňuje" Rowlinogvú... Veď ide o fanfiction k HP, čiže sa priam žiada, aby autorka nadviazala na príbeh. Preto v tom nevidím až taký problém, je to len snaha o prirodzenosť... Alebo skôr s otáznikom, keďže ja náhodou nechápem, o čo sa to autorka vlastne snaží... [smile]

    6 Crazy | 21. června 2009 v 19:38
    Je to síce pravda, ale aj ked je to fanfiction HP mohla by to písať trochu...proste tak aby to viac vyzeralo, že to píše ona. Na tieto veci som háklivá... Podľa mňa by mali byť aj FF aspoň trochu originálne...

    Mno...špeciálny zmysel pre humor? Áno, myslím, že také dačo... Proste ak dačo rozosmeje mňa, tak je to už vrcholne vtipné a musí to rozosmiať každého ^^ Preto je pre mňa často také ľahké ľudí rozosmiať...daktorí si totiž myslia, že viem byť celkom vtipná, ale myslím, že je to len tým, že mám taký "špeciálny zmysel pre humor", ako si povedala ^^

    Nie práve privážne...teda nie stále ^^ Len občas... :-P

    Jasné, úplne rozumiem tomu, aká je pre teba poviedka vážna- hlavne čo sat ýka gramatiky ^^ Myslím, že pre mňa to je rovnaké - až na to, že ja to asi neberiem AŽ TAK vážne... Teda neviem naisto ako až vážne to berieš ty ^^ Len si to myslím...

    Tiež mám rada dlhšie komenty, ale vážne som netušila, že tamten bude mať okolo kilometra [smile] Ok, preháňam, ale aj tak bol EXTRA dlhý [smile]

    7 Mája | Web | 23. srpna 2009 v 7:43
    Jelikož ve vašich hodně dlouhých komentářích bylo řečeno snad už všechno, :-? tak musím pouze konstatovat:"Pěkná glosa!"

    8 Ayamee | E-mail | Web | 24. srpna 2009 v 22:06
    [7]: Prišla si neskoro, zlato [smile]. Ale dííík! Fakt dík!

    No nielen komenty sú dlhé, ja píšem i samotné glosy riadne dlhé [smile]. Nemôžem si pomôcť, ja som upísaná [smile]...

    OdpovedaťOdstrániť

Čo si nám želáš oznámiť?