sobota 8. mája 2010

4. kapitola - Rokfortský expres, ktorý zle odbočil


4. kapitola
Rokfortský expres, ktorý zle odbočil

"Bože, Seli, zase meškáš ako vždy, poď!" hnali ju Silasa a elfská princezná Arwen, keď bolo skoro 10:00, čo autorka nemohla napísať slovom, pretože by to nehorázne predĺžilo text, až by nezostalo miesto na ódu na Joa Jonasa v závere.

"Už idem." povedala Sel, " a načo sa tak ponáhľate, však je len 10:00? Koľko je teda hodín? Desať?".

"No vieš, musíme ťa náhliť, lebo ako ťa poznáme, budeš sa obúvať aspoň 5 minút a na stanicu King´s Cross to bude trvať 45 minút. Tak sa láskavo pohni," pridali sa s náhlením sa na stanicu King's Cross aj Selini rodičia.

"Šak už idem," rýchlo zakričala jak sedlák, keď sa obúvala.


Na stanicu dorazili zhruba 10 minút pred odchodom vlaku. Keď prišli k nástupišťom (Komu, čomu? „Nástupišťom“? To je skloňovanie podľa akého vzoru? Chlap? Také nástupište si tiež nepochybne žije svojim vlastným životom plným bezdomovcov a holubov, ale nepovedala by som, že je to práve životné podstatné meno. Najmä ak to nie je ani mužský rod... Tak snáď „k nástupištiam“!) 9 a 10, už ich tam čakal Ben aj s rodičmi.

"Ach, zase meškáte," povedali Benovi rodičia. (Akosi rýchlo im v tejto poviedke ubieha čas, veď pred chvíľou mali ešte desaťminútovú rezervu...)

(nový odsek) "No super a teraz kade, kde je to nástupište? Vľavo? Vpravo?" spozornela Sila, keď sa prestali smiať na vtipe, ktorý pomalý čitateľ, ktorému čas neubieha takým tryskom ako postavám v tejto poviedke, nestihol ani postrehnúť.

"Tak vy si to tu hľadajte, ja zatiaľ idem," povedala Selene a rozbehla sa rovno oproti stene.

(nový odsek) "POZOR, SEL, STENA! Pokazíš si manikúru! A možno aj účes!" zakričali na ňu kamošky.

(nový odsek) Ani to nestihli dopovedať a Sel im zmizla. Elfská princezná Arwen a Silasa iba vypleštili oči. Ako prvá sa spamätala elfská princezná Arwen a opýtala sa Bena: "Prečo a hlavne kde zmizla? Respektíve kam, kam zmizla? Veď „kde zmizla“ by bolo gramaticky nesprávne, nie?" aj keď už dopredu vedela odpoveď. Pýtala sa to len preto, aby mohla s Benom nezáväzne nadviazať rozhovor. Trochu jej totiž pripomínal Joa Jonasa, po ktorom od dnešného dielu seriálu Jonas (toho s troma mušketiermi) tajne túžila.

(nový odsek) Všetko im vysvetlil (Ben, nie Joe Jonas, a dokonca ani Porthos nie) a povedal, nech sa rozbehnú oproti stene, a nech idú spolu, lebo do odchodu zostaáááááááááávali už asi iba 3 minúty.

"Čože, oproti tej stene? Tejto? Pevnej, tehlovej, tvrdej, životu nebezpečnej – pokiaľ do nej z rozbehu vrazíte...?" zvolala Silasa, keď sa jej konečne podarilo zavrieť ústa, ktoré otvorila v tej chvíli, ako Sel zmizla. Čo v preklade znamená, že medzičasom ubehlo tak veľa času, až sa v jej otvorených ústach stačil zahniezdiť párik sýkoriek.

Konečne sa dostali pri vlak („k vlaku“, moja, „k vlaku“!) a Selini rodičia nakázali Benovi ,aby na ich dcéru dával pozor. "A Seli, ty ho počúvaj," povedali rodičia, keď sa vlak už rozbiehal.

"No tak dobre," povedala ešte Sel s prekríženými prstami za chrbtom, aj keď rodičia ju už nemohli počuť, lebo vlak sa už naplno rozbehol. Tak ale aby sa nepovedalo.

"Asi by sme si mali nájsť kupé alebo tu chcete stáť celú cestu? Nájdeme kupé, v ktorom sedí Sterling Knight? Alebo by tu mohol byť aj dáky Jonas?" pripomenula im Sila. A keď Sila niečo pripomenula, bola to sila! Fakt!

"Aha, tu je jedno. Teda jeden, ja tých Jonasov neviem od seba rozoznať. Ktorý je to? Joe?" zvolala radostne elfská princezná Arwen, keď zbadala konečne skoro prázdne kupé, v ktorom sedelo len dievča (aha, tak to asi Jonas nebol, možno Selena Gomez...) asi rovnakého veku ako boli oniyyyyyyyyyyy tri.

"Ahoj," oslovili ju, keď otvorili dvere, "môžeme si prisadnúť? Aký je tvoj názor na Sterlinga Knighta? Vedela by si vypočítať Taylorov polynóm druhého rádu v bode A[0,8] pre f(x,y)=e2x.y1/3?"

"Ale samozrejme!" povedalo dievča s nadšením a hneď si aj z kufra vyťahovalo papier, pentelku a kalkulačku, "ak Vám nevadí, že vyslovujem zámená s veľkým začiatočným písmenom a že som z nečarodejníckej rodiny, lebo zopár ľuďom to vadilo. Napríklad Selene Gomez! Ale jej šlo možno o to, že Harry Potter je populárnejší fandom ako kedy bolo, je a bude to jej Wizards of Waverly Place..."

(nový odsek) "Ale prosím ťa, prečo by nám to malo vadiť? Napríklad aj ja som z nečarodejníckej rodiny a tuto Sila, čo je fakt že sila, taktiež. A prepáč, ešte sme sa ti nepredstavili, ja som elfská princezná Arwen, ale volajú ma Pew," rozrečnila sa elfská princezná Arwen a toto," ukázala na Selene, "je Sel, teda Selene, ale mi ju voláme Sel, a toto je Silasa a voláme ju..."

"...Sila," doplnila ju Silasa.

" Teší ma, ja som Lily," povedalo ryšavé dievča. Po tomto akože rozhovore sa usadili a chvíľku bolo ticho, ale nemohli to vydržať, tak potichu... nič.

"Ospravedlníte ma, ja sa idem konečne prezliecť z pyžama do dákeho oblečenia vhodnejšieho na verejnosť," povedala po dlhšom rozhovore, ktorý sme vďaka tomu, že v tejto poviedke plynie čas dáko špecificky, nestihli ani postrehnúť, Sel.

"Bože, ty si hrozná, nevieš povedať, že tam už budeme! A nenašli sme ani Sterlinga!" nazúrili sa na ňu baby.

"Ale ja neviem, kedy tam budeme," obraňovala sa Seli, akoby to fakt nevedela. V skutočnosti sa však chcela len vytratiť, aby mohla ísť pohľadať Sterlinga Knighta sama a v nepravdepodobnom prípade, že by ho našla, by si ho potom mohla nechať iba pre seba. Preto tá výhovorka, že sa musí ísť prezliecť na vécko.

"No tak, veríme ti, ale aj tak sa prezlečme, aby "nám" to netrvalo dlho," povedala na (← spolu →) koniec Sila (ktorá keď prehovorila, tak to bola skutočne že sila!) a keď povedala nám, zdôraznila to a pozrela na Sel.

"Čo zase?" buchla ju Sel baseballovou pálkou po hlave.

"Prestaň ma búchať baseballovou pálkou po hlave! To môže len Jasper, ale Alice nám to vždy i tak zatrhne!" povedala Sila a tiež ju buchla baseballovou pálkou po hlave.

(nový odsek) V tom niekto zaklopal na dvere, bola to nejaká pani. "želáte si niečo? Sterlinga Knighta? Alebo niekoho iného?" povedala či skôr spýtala sa.

"Ach, nie, ďakujem, ja v škole zbalím Jamesa Pottera," povedala Lily.

"Ale ja by som si dala toto a toto," ukázala elfská princezná Arwen na čokoládové žabky a fazuľky každej chuti.

"Dobre, je to 5 Siklov s veľkým es. A vy, slečny?" povedala a pozrela sa na Silu a Sel, ktoré sa ešte stále bili baseballovými pálkami po hlave, vrieskajúc pri tom: „Prečo si mi nepovedala, že hrávaš baseball s Cullenovcami?!“. "Haló! Ponúkam vám Sterlinga! A možno nájdem aj dákeho Patizóna, keď túto tému už spomínate!" zvolala trochu netrpezlivo.

"Och, prepáčte," konečne si ju všimla Selene, " ja si dám zo všetkého okrem tekvicových koláčikov."

"Aj ja tak isto," povedala Sila. A ak Sila niečo povedala, bola to fakt sila!

"To bude 11 siklov a 7 knutov," zobrala si peniaze a išla ďalej. (Fakt bezva dej plný akcie, nečakaných zvratov a vysoko podstatných informácii! Na čo nám tu napr. autorka diktuje ceny? To mám tete povlakovej predavačke (od „predávať po vlaku“, nie od „povlaku“) urobiť účtovníctvo alebo čo? MD - 211, pokladnica...)

(nový odsek) Keď všetko dojedli, do kupé pribehol Ben, túžobne pozrel na papieriky s rozpočítaným Taylorovým polynómom a povedal bez nadbytočného odseku: " No vy ste bohovské, aj mne ste mohli dačo nechať. Milujem parciálne derivácie! A inač, čo som to chcel... aha, mali by ste sa už obliecť do habitov. Jaj, už ste, tak nič." A odišiel. Baby naňho iba pozerali. Ale keďže tam už nebol, pretože dávno odišiel, pozerali iba kamsi do blba, predstavujúc si, že pozerajú na Bena. Hoci Selene si po čase začala predstavovať Sterlinga Knighta. A elfská princezná Arwen Joa Jonasa. A koho si predstavovala Sila, to bola prosto fakt že sila! Predstavovala si... Bena!

"To čo bolo za blázna ? Nie ste vy náhodou rodina? Náramne sa podobáte. Myslím mentálne, nie fyzicky," spýtala sa Lily.

"No, to bol môj bratranec," zasmiala sa potichu Selene. Ale potom sa začali smiať aj baby. V tom tam znovu pribehol Ben aj s Alanom, respektíve Aladinom, respektíve tam nepribehli, ale prileteli na lietajúcom koberci.

" Už sme tu, mali by ste sa nachystať. A nevideli ste náhodou princeznú Jasmínu?"

(nový odsek) Vlak zrazu zastal.

„Jasmínu?“ ofučala sa elfská princezná Arwen, „Ale ja sa volám Arwen!“

„Ale ja nemyslím dáku trapku so pseudoelfským menom!“ objasnil jej Aladin, „Princezná Jasmína! Sultánová dcéra!“

„Takú nepoznám!“ odfrkla urazene elfská princezná Arwen. Chcela byť jedinou princeznou v tejto poviedke!

„Tebe pojem Walt Disney asi moc nevraví, čo?“ odpísal ju Aladin, „Ale čoskoro sa to zmení, Rokfortský expres niekde zle odbočil a miesto v Rokwille zastavil vo Füssene. Čo ale až tak nevadí, tiež tu neďaleko majú hrad – Neuschwanstein. To je ten z Disney loga. Vskutku príjemné načasovanie, rokfortskému hradu by sa už i tak zišla rekonštrukcia.“



autorka pôvodného veľdiela: Silno zelená Dada
glosátorky:
Ayamee
článok pripravila: Ayamee

6 komentárov:

  1. Aký plnohodnotný dej! Ešteže dopredu viem, koľko stoja fazuľky každej chuti, aby som nevyzerala trápne, keď si ich budem najbližšie kupovať..

    A[0,8] pre f(x,y)=e2x.y1/3 .... na akú školu to chodíš? :D Pre istotu, aby som sa tam náhodou nevybrala aj ja... ^^

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hahaha, to s tým polynómom som bola nasratá, lebo sme písali písomku z matiky práve a ani taký ľahký príklad som nevedela vypočítať, nooo :D

    Ten dej je tuším čím ďalej, tým plnohodnotnejší ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Fíha! Aký napínavý dej! Autorka musí mať naozaj talent, keď dokáže rozvláčiť po štyroch kapitolách to, čo by som ja popísala v jednom odstavci... Inak, teba vážne ten Disney riadne ovplyvňuje... ^·^ Aladin, Jasmine, Wizards of Waverly, Neuschwanstein... Inak, díky, nevedela som, že sa ten hrad volá práve takto! Aspoň niečo nové sa dozviem (po cene čokoládových žabiek a fazuliek každej chuti...).
    P.S. Arwen, Silas(a)... kde tá na tie mená chodí? A čo majú spoločné Pán prsteňov a Da Vinciho kód?
    P.P.S. ľahký... príklad... ?! Potom nechcem vidieť tie ťažké... *zdesený výraz*

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No, ja iba dúfam, že som to s tým Neuschwansteinom pochopila správe a ide práve o ten hrad :D. A ovplyvňuje, ovplyvňuje, minule som skúšala glosovať bez Disneyho a nemalo to ten správny šmrnc ;)

    Dík :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. toto ja nemám slov...takto som sa nepobavila už dlho...téda tvoje poviedky odteraz čítam ako povinnú literatúru :) tak daj vedieť *poprosila elfská princezná Arwen* kedy bude ďalšia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. To nie sú úplne že moje poviedky, to sú moje glosy :D

    OdpovedaťOdstrániť

Čo si nám želáš oznámiť?